Manuele therapie is een specialisme binnen de kinesitherapie. Tijdens de opleiding wordt er meer aandacht besteed aan de normale en complexe beweeglijkheid van gewrichten.
In de manuele therapie wordt de patiënt als één geheel beschouwd en worden er verbanden gelegd tussen verschillende lichaamsdelen van het bewegingsapparaat, m.a.w. wervelkolom en gewrichten van de ledematen. Klachten kunnen ontstaan door het minder goed bewegen van gewrichten, overbelasting, namelijk een functiestoornis. Deze kunnen zorgen voor lichamelijke klachten als pijn en bewegingsmoeilijkheden. Door het normaliseren van de beweeglijkheid van het gewricht wordt de oorzaak van het probleem opgelost en verminderen de (pijn)klachten.
Door middel van specifieke behandeltechnieken; mobilisaties, oscillaties, (zachte) manipulaties, oefentherapie,… kunnen blokkages en verminderde mobiliteit van gewrichten worden verlicht en genormaliseerd. Hierdoor gaan omliggende structuren meer ontspannen. Dit zijn zeer gedoseerde technieken waarbij soms gebruik wordt gemaakt van een kleine impuls, kraken (krakend geluid). Deze technieken lokken geen pijnklachten uit en zorgen meestal vrij snel tot toename van de beweeglijkheid en pijnvermindering.
De eerste behandeling start met een (uitgebreid) vraaggesprek/anamnese en een functieonderzoek. Indien u reeds aanvullende onderzoeken heeft ondergaan (Rx, Ct, spiertests,…), mag u deze meebrengen. Door middel van provocatie en functietesten wordt nagegaan of een bepaald lichaamsdeel normaal functioneert. Zo kan ook worden nagegaan wat en waar de oorzaak zit van de klachten, dit kan ook elders zijn. Samen leidt dit tot een manueel therapeutische diagnose, wat het gezondheidsprobleem kan verklaren, rekening houdend met een biopsychosociaal gezondheidsmodel.
Na een grondig onderzoek kan worden geanalyseerd wat de oorzaak is van de klacht(en). Zo kan de behandeling gericht en individueel worden opgesteld. Het hoofddoel hiervan is om zo snel mogelijk activiteiten in het dagelijkse leven te kunnen hervatten, hierna volgen de sport-specifieke activiteiten.
Tijdens de behandeling wordt er gebruikgemaakt van manuele technieken (mobilisatie, oscillaties, manipulaties) in combinatie met oefentherapie. Om de patiënt de grootste verantwoordelijkheid te geven van een succesvolle behandeling en het behoud van het resultaat.
Bij ons kunnen alle patiënten met lichamelijke klachten terecht, zowel jong als oud.
Veel voorkomend is dat klachten van de ledematen niet altijd een lokaal probleem zijn, maar hun oorsprong kunnen vinden in de wervelkolom. Meer bepaald omdat spieren, bloedvaten en zenuwstructuren door het hele lichaam lopen en de gewrichten op die manier met elkaar in verbinding staan.
Lichamelijke klachten kunnen zijn:
van 08.30u tot 12.00u
van 13.30u tot 17.00u
van 18.00u tot 20.00u
(elke werkdag uitgezonderd dinsdagvoormiddag)
Officiële gegevens kinesitherapeuten