Acupunctuur

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een Oosterse geneeswijze waarbij er naalden in het lichaam geprikt worden om u te helpen genezen.

Het gebruik van deze geneeswijze vergt een grondige kennis van de ligging van de acupunctuurpunten (dit zijn de plaatsen waar de naalden geprikt worden) en van de ziektebeelden die kunnen behandeld worden.
Het prikken van de naalden doet bij correcte behandeling slechts weinig pijn. Soms worden die punten ook verwarmd ( = moxa ) of elektrisch gestimuleerd.

Hoe werkt acupunctuur?

De klassieke Chinese uitleg is dat er energiekanalen in regelmatige patronen over de oppervlakte van en door het lichaam lopen. Deze energiekanalen, meridianen genoemd, zijn vergelijkbaar met rivieren die door het lichaam vloeien en de weefsels irrigeren en voeden . Een hindernis in de beweging in deze energierivieren is vergelijkbaar met een dam in een rivier.

De meridianen kunnen beïnvloed worden door naalden te prikken in de acupunctuurpunten; de naalden verwijderen de hindernissen en herstellen de normale stroming door de meridianen.

De moderne wetenschappelijke verklaring is dat het prikken van naalden in de acupunctuurpunten het zenuwstelsel stimuleert om in de spieren, ruggengraat en hersenen, chemische stoffen te laten vrijkomen. Deze chemische stoffen zullen ofwel het aanvoelen van de pijn veranderen, ofwel ervoor zorgen dat er andere chemische stoffen en hormonen vrijkomen die het eigen interne regelingssysteem beïnvloeden.

De verbeterde energie- en biochemische balans geproduceerd door acupunctuur resulteert in het stimuleren van de natuurlijke genezingsvermogens van het lichaam, en in het begunstigen van fysische en emotionele gezondheid.

Welke aandoeningen kan men met acupunctuur behandelen?

Er zijn heel veel aandoeningen, die met acupunctuur kunnen behandeld worden. We kunnen ze onmogelijk allemaal opnoemen. U neemt daarvoor het best even contact op via nr 014/37 17 22.

NOTA BENE: acupunctuur is geen wondermiddel en vergt eerst altijd een correcte diagnose zodat de juiste behandeling kan gekozen worden. Vraag inlichtingen aan uw arts.

Telefonisch bereikbaar

van 08.30u tot 12.00u
van 13.30u tot 17.00u
van 18.00u tot 20.00u

(elke werkdag uitgezonderd dinsdagvoormiddag)

Bericht aan de patiënt

Officiële gegevens kinesitherapeuten

Tarievenposter 2021 - Geconventioneerde kinesitherapeuten

Tarievenposter 2021 - Gedeconventioneerde kinesitherapeuten

Bij wie kan je hiervoor terecht?