Tijdens de bevalling

De bevalling is voor de moeder een zeer ingrijpende gebeurtenis, op emotioneel maar zeker ook op het fysieke vlak. wanneer de baby namelijk begonnen is aan zijn weg naar buiten, moet alles wijken: darmen, blaas, het bekken moet opengaan etc. Ook voor de baby is de geboorte zwaar. Het is onmogelijk om een baby in rechte lijn uit het bekken te toveren, daarvoor is de diameter van het bekken te klein.

Een baby moet een hele draai maken om zich door het bekken heen te wringen. De druk van het hoofd op de eerste wervel is erg groot tijdens de bevalling. Om het hoofd door het bekken te krijgen zijn immense krachten nodig en het kan gebeuren dat hoofd en nek urenlang op een ongunstige positie ten opzichte van elkaar geklemd zitten. Mogelijk gevolg hiervan is een  probleem ter hoogte van de eerste nekwervel, met druk op een zenuw die naar o.a. de maag gaat.

Tot zover de natuurlijke bevalling. Wanneer tijdens de uitdrijving gebruik gemaakt wordt van hulpmiddelen als de verlostang of vacuüm extractor kan de schade aan de nek met de daarin gelegen zenuwstructuren soms nog vele malen groter zijn. Met als gevolg dat we te maken kunnen hebben met een huilbaby.